"And He feeds me and quenches my thirst and when I fall sick then He (Allah) cures me" [Soorah Shu'araa: 80]


27.3.11

Memahami Kesan Radioaktif




Kesan kebocoran radioaktif daripada loji nuklear di Fukushima, Jepun baru-baru ini mengejutkan ramai pihak. Bagaimanapun mungkin ramai antara kita yang tak nak ambil kisah. Orang cakap dah ada 10 Sv exposure, kita masih tersenyum, padahal dose tu boleh menyebabkan immediate death!

So jom kita lengkapkan sedikit pengetahuan tentang kesan radiaktif ni..

Pendedahan terhadap kesan radiaktif ni secara acute (jangka masa pendek) dalam dose yang tinggi dinamakan Acute Radiation Syndrome (ARS).

Apakah simptom-simptom ARS?

Secara klasik, ianya dibahagikan kepada 3 kumpulan utama
  • Darah-menyebabkan kekurangan 3 komponen darah utama iaitu sel darah putih (meninggikan risiko jangkitan), platelet (mengakibatkan pendarahan) dan sel darah merah (mengakibatkan anemia)
  • Usus-loya, muntah, kurang selera makan dan sakit perut berlaku selepas 1-2 jam pendedahan
  • Saraf-pening, sakit kepala dan kurang sedar/koma-pada pendedahan yang lebih tinggi
Tanda pada kulit

-dikenali dengan Cutaneous Radiation Syndrome (CRS)-ditandai dengan kemerahan dan kegatalan kulit selepas beberapa jam exposure, diikuti dengan gelembung dan ulser.



(Rujukan:http://en.wikipedia.org/wiki/Acute_radiation_syndrome)

Bagaimana paras radiasi diukur?

Paras radiasi diukur dalam unit Gray (Gy). Bagaimanapun untuk kesan biologi pada manusia, ia diukur dalam unit Sievert (Sv). Hasil pengumpulan bahan radiasi ini ke dalam badan manusia dinamakan annual limit of intake (ALI). Bacaan oleh mesin pengesan radiasi biasanya direkodkan sebagai microsievert (uSv)/jam


Apakah had dose radiasi untuk orang awam?

Dibawah Peraturan-peraturan Perlesenan Tenaga Atom (Perlindungan Senarai Keselamatan Asas) 2010, had dose untuk orang awam adalah 1 mSv setahun atau 0.5 uSv/jam.



Adakah kesan kejadian di Jepun itu akan sampai ke Malaysia?

Kejadian di Jepun itu telah diisytiharkan sebagai kemalangan tahap 4 daripada 7 tahap menurut IAEA iaitu kemalangan dengan kesan setempat. Berdasarkan skala itu, ianya tidak dijangka memberi kesan secara langsung kepada negara kita.

Macamana nak tahu jika ada perlepasan radioaktif ke Malaysia?

Lembaga Perlesenan Tenaga Atom, AELB sentiasa mengawasi paras sinaran melalui 6 lokasi ERMS yang terdapat di serata negara iaitu di Chuping, Ipoh, Kuantan, Senai, Kudat dan Seri Aman.

Data diupdate setiap hari di website dia:

http://www.aelb.gov.my/aelb/malay/teks/index.asp

DATA TERKINI ERMS: Tarikh : 27.03.2011 , 10.00 pagi
    - Data paling tinggi : 0.181 uSv/jam (Senai)
    - Data paling rendah : 0.029 uSv/jam (Kudat)
    - Range Data di Malaysia : 0.029 ~ 0.181 uSv/jam
    - Bacaan adalah di paras normal (Latar Belakang).


Apakah garam iodin (Potassium Iodide?)


Potassium iodide ialah garam yang mengandungi Iodine yang stabil (tidak beradioaktif). Iodine diperlukan untuk membina hormon tiroid (kelenjar tiroid terletak di leher-di kawasan bow-tie).

Semasa kejadian kebocoran logi nuklear, Iodine beradioaktif akan terlepas ke ke udara dan ini akan diserap dengan cepat melalui kelenjar tiroid, dan ini 'mencederakan' sel-sel kelenjar tiroid. ini boleh menyebabkan risiko kanser dan sebagainya.

Dengan mengambil garam iodin, ianya akan diserap ke dalam kelenjar tiroid dan ini menghalang penyerapan Iodine beradioaktif.


Adakah kita perlu mengambil garam iodin sekarang sebagai langkah berjaga-jaga?

Tak perlu, kerana paras radiasi di negara kita masih rendah dan pengambilan iodine berlebihan akan menyebabkan pelbagai kesan sampingan pula.

1.3.11

STRESS..dan cara mengatasinya..


Salam

Agak sekian lama 'berehat', kali ini saya ingin berkongsi sedikit topik yang sangat biasa kita dengar dan hadapi seharian-dan kadang kala kita terlepas pandang-STRESS!

Menurut kajian pakar-pakar psikologi, 99% penyebab penyakit adalah STRESS!

STRESS didefinisi sebagai ketegangan (tension/strain) yang melibatkan fizikal, minda, emosi atau gabungan ketiga-tiganya. Dan memang kebiasaanya pun ianya saling berkait rapat..

STRESS berlaku bila kita rasa TIDAK boleh mengatasi apa-apa kejadian, tugasan, cabaran dsb yang berlaku dalam hidup. Bila nak exam stress, nak kahwin stress, boss panggil stress, anak nakal stress, traffic jam stress...dan macam-macam lagi..

Perhatikan-stress berlaku kebanyakannya disebabkan cara kita menyusun jadual atau rutin harian yang salah. Atau boleh juga dikatakan TIADA perancangan yang betul. Ini tentunya boleh dielakkan. Dengan kata yang lain, kita yang memilih untuk stress!

Pelajar yang stress bila nak exam adalah pelajar yang tidak membuat persediaan yang secukupnya. Bakal pengantin yang stress adalah mereka yang belum cukup bersedia dari segi kewangan, belum pandai memasak dsb, orang yang stress di jalan raya kerana traffic jam adalah orang yang tidak mengatur jadual perjalanannya dengan betul dan anda bolehlah fikirkan sendiri yang lain-lainnya

Cadangan mengatasi STRESS

1) Rancang, rancang, rancang!
-Membuat perancangan yang betul dan sistematik-seperti SWOT analysis, diari, checklist dsb
-Kata org failing to prepare is preparing to fail. So plan your work and work your plan!

2) Perfection!
-Membuat kerja dengan sehabis sempurna mungkin seperti yang dirancangkan

3) Ikhlas!
-Sebelum melakukan sesuatu pekerjaan, bacalah bismillah...kemudian bisikkan dalam hati atau di mulut 'lillahirabbil'alamin'..kemudian tarik nafas dan lepas...moga-moga pekerjaan kita diberkati-Nya

4) Syukur
-Akhiri setiap pekerjaan dengan..'syukur..alhamdulillah'..kemudian tarik nafas dan lepas...

5) Hijrah
-Hayatilah konsep sebenar HIJRAH dalam Islam, iaitu setiap saat adalah hijrah ke arah kebaikan. Saat ini mesti lebih baik dari saat sebelumnya...saat berikutnya mesti lebih baik dari saat sekarang...Hargailah setiap saat MASA yang begitu berharga. Jika tidak, apa perlunya Allah berfirman dalam Surah Al-Asr?..

Sekian untuk kali ini...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Holistic Followers

mindfulness

Loading...

Home..