"And He feeds me and quenches my thirst and when I fall sick then He (Allah) cures me" [Soorah Shu'araa: 80]


9.8.17

Panduan Puasa Berkala dan Cara Pemakanan untuk Pesakit Diabetis/Obesiti

Assalamualaikum,

Hand out di bawah ini saya berikan kepada pesakit-pesakit yang mempunyai diabetis atau yang ingin mengurangkan berat badan..alhamdulillah ramai yang telah berjaya menurunkan paras gula, menurunkan berat badan serta tekanan darah..

____________________________________________________________________

Panduan untuk pesakit diabetis/obesiti

(Dengan pengawasan doktor bertauliah, terutama jika anda sedang mengambil ubat/insulin untuk diabetis)

1   1)      Puasa berkala (intermittent fasting)


a)      Formula 16:8 iaitu puasa selama 16 jam dan sela masa makan selama 8 jam
Cth: last makan malam pukul 8.00 malam dan keesokan harinya anda ‘skip’ breakfast dan makan tengahari pukul 12.00 tengahari.
Maksudnya ‘puasa separuh hari’ dan anda hanya makan 2 kali sehari (lunch, dinner)
Dibolehkan minum air kosong @ kopi @ the tanpa gula(blh dicampur stevia jika perlu) semasa tempoh puasa. Tidak digalakkan ‘snacking’
b)      Puasa penuh 2x seminggu (cth isnin & khamis)
c)      Puasa penuh selang sehari

Nota: Tujuan puasa adalah supaya tubuh membakar simpanan gula (glikogen) dan seterusnya lemak  yang  tersimpan dalam tubuh akan dibakar sebagai sumber tenaga . Proses ini akan berterusan selagi anda tidak mengambil minuman @ makanan manis/berkarbohidrat tinggi



2    2)      Diet  Rendah Karbo &  Lemak Sihat (RKLS)

Apa  yang  boleh dimakan?

Contoh diet RKLS


Contoh diet RKLS





Asasnya makanan yang mengandungi karbo rendah, kandungan protein sederhana tinggi serta lemak yang sihat.Ambillah makanan yang semulajadi, segar dan bukan yang diproses @ makanan segera. Elakkan MSG (terutama makan di luar) kerana MSG boleh meningkatkan paras insulin

·         Karbo: < 50 gm sehari. Kurangkan pengambilan karbo berkanji (ingat: ianya hanya rantaian gula!) seperti nasi, roti dan pasta. Gula makan- elakkan sama sekali!
Biskut dan kek-adalah kombinasi gula dan karbo yang perlu dielakkan sama sekali kerana ia menyebabkan anda lebih ketagih kepada gula dan menyebabkan anda lebih cepat lapar!

Contoh karbo 50 gm


Semua sayuran hijau/salad adalah ok. Makan seberapa banyak yang anda mahu.Biar anda kenyang dengan sayur/ulam dan lauk.Jika ingin juga mengambil nasi, pastikan sangat minimum (kira-kira ¼ pinggan). Digalakkan mencuba beras perang atau barli menggantikan beras putih biasa. Tip: Bagi yang bekerja, boleh mencuba sup yang dimasak di rumah dan dibawa ke tempat kerja. Lebihkan cendawan, tomato dan bawang di dalam sup.

Buah-buahan?

Buah-buahan hanya dimakan secara‘raw’ dan tidak dibuat jus.Buah-buahan yang boleh dimakan adalah seperti strawberi, epal dan pear tetapi buah-buahan tempatan seperti pisang, tembikai, mangga dan nenas TIDAK digalakkan kerana mengandungi gula yang tinggi

·         Protein – contoh ikan, ayam, daging dan telur perlu diambil dengan agak banyak. Panduan: sekitar 4 saiz tapak tangan sehari( wanitasekitar 80 gm, lelaki sekitar 120  gm sehari). Daging yang diproses seperti dalam burger, nuggets atau sosej adalah tidak berapa menyihatkan dan perlu diambil sekali sekala sahaja

·         Lemak (Jangan takut kepada lemak!) perlu diambil dalam kuantiti yang sederhana (dilebihkan). Lemak yang baik adalah seperti yang terdapat dalam minyak kelapa, minyak sawit atau minyak zaitun. Minyak kelapa adalah yang terbaik untuk menggoreng kerana ia paling stabil. Gantikan marjerin dengan mentega yang lebih menyihatkan. Juga boleh mengambil yoghurt tinggi lemak. Vitamin A, D, E dan K hanya boleh didapati dalam makanan  berlemak dan berminyak. Elakkan marjerin, minyak jagung dan minyak sayuran.

      Hati-hati makanan ‘rendah lemak’ kerana biasanya ia mengandungi gula yang tinggi atau pemanis tiruan!

#SukuSukuSeparuh . (Jika anda rasa diet di atas sangat extreme)

Ini portion mudah untuk diikuti seperti yang disarankan Kementerian Kesihatan Malaysia:
-Suku pinggan: lauk (protein, lemak)
-Suku pinggan : karbo (nasi)
-Separuh pinggan : sayur-sayuran/ulam



MAKAN BANYAK SAYURAN DENGAN PROTEIN DAN LEMAK YANG BAIK MENYEBABKAN ANDA LAMBAT LAPAR DAN INI MENSTABILKAN PARAS GULA DAN ANDA AKAN MEMBAKAR LEBIH BANYAK LEMAK



Disediakan oleh:
~Dr Hapizi
WA: 0179351516
Email : dr_hapizi@yahoo.com


 p/s: Selepas mencuba, sila hantar feedback anda kepada saya ya! (Melalui whatsap atau email)
-artikel ini dibenarkan utk dikongsi, tanpa kebenaran saya.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Holistic Followers

mindfulness

Loading...

Home..