"And He feeds me and quenches my thirst and when I fall sick then He (Allah) cures me" [Soorah Shu'araa: 80]


1.6.09

Petua Mendapat Anak Lelaki

Sebenarnya ada ramai yang bertanya petua ni.Latest from Sdr Nai-"Ada apa-apa petua nak bagi dapat anak lelaki?"-sms beliau.So kat sini saya perturunkan tips-tips ringkas dan logik disebaliknya.

First kena tau basic facts dia dulu.

1) Susunan kromosom bagi lelaki ialah XY, dan bagi perempuan XX
2) Kromosom ovum (telur) wanita ialah X sahaja manakala kromosom sperma lelaki ialah samada X atau Y
3) Jika sperma X bercantum dgn telur X,jadi le anak perempuan. Jika sperma Y bercantum dgn telur X, jadi le anak lelaki.
(perhatikan, bapa lah yang akan menentukan samada bayi itu lelaki atau perempuan)
4) Sperma Y (yang bersifat kelelakian) adalah 'sprinter runner'-lari laju tapi cepat pancit
5) Sperma X (yang bersifat kewanitaan) adalah 'marathon runner'-lari perlahan tapi tahan lama
6) Sperma Y sukakan medium beralkali dan lemah/mati dalam medium berasid
7) Sperma X sukakan medium berasid dan lemah/mati dalam medium beralkali

So dah tau basic, dari aspek praktikalnya:-

Untuk dapat anak lelaki

Pemakanan

Suami kena makan lebih banyak makanan berasid manakala isteri kena makan lebih makanan beralkali
makanan berasid=daging,seafood
makanan beralkali=sayuran, buahan,susu,putih telur

Faktor masa

Hubungan seks mesti dilakukan tepat2 waktu subur (biasanya hari ke 14 dikira dari tarikh hari pertama haid). Rasional: Rujuk no. 4) dan 5). kalau dibuat sebelum itu, dikhuatiri sperma Y mati dalam 'perjalananan' -tak sempat sampai dlm rahim. so sperma X maybe sampai lalu tersenyawa dgn telur-maka jadilah anak perempuan

Faktor kedalaman

Suami mesti memasukkan penis sedalam mungkin ke dalam vagina.rasional: rujuk 4) dan 5) juga-supaya sperma Y tak payah berenang jauh-jauh

Faktor kemuncak

Suami mesti sampai kemuncak selepas isteri. ini kerana jika isteri climax dahulu, dia akan mengeluarkan cecair beralkali, yang mana ini akan menyokong sperma Y. rasional: rujuk no 6)

Faktor persediaan

15-20 minit sebelum bersama, isteri kena basuh vagina dengan cecair beralkali. Ni boleh dibuat dgn campur 1 sudu kecil soda bicarbonat dan segelas air.


Untuk dapat anak perempuan

Pemakanan

Suami makan lebih makanan beralkali dan isteri makanan berasid

Faktor masa

Buat hubungan seks sebelum atau selepas 3 hari waktu subur

Faktor kedalaman

Ejaculation suami mesti berlaku agak jauh dari pintu rahim. (jangan memasukkan penis terlampau dalam)

Faktor kemuncak

Suami mesti sampai kemuncak sebelum isteri.

Faktor persediaan

15-20 minit sebelum bersama, isteri kena basuh vagina dengan satu sudu cuka dicampur dengan semangkuk air


#Ketepatan kaedah di atas dianggar 75-80%

10 comments:

PB said...

cha...pasal anok mu ramai ponpuan...tak ikut petua ke?

Soulier MUCHiER said...

pakcik mok dah tukar blog link silalah mampir baung yang lama ya...soulie-crafty.blogspot.com

pakcik said...

uiks ca..anak aku 2 pompuan, 2 lelaki..ok tu balance..alhamdulillah..hehe..tp masa buat,hantam je..x ikot petua pun..hahah..

mok..thanks..asik tukau blog je eh...hik

Aku-Ida said...

leh la ida buat sbgai panduan di masa akan dtg..heheeheee

Anonymous said...

uikk.. mcm tau tau je topic ni kuar... rasa2 mcm pregnant ah.. late 10 days.. will do self-test soon. suspen plak.

~ nottius maximus ~

pakcik said...

Ida-praktikkan yer..hehehh

doter..alhamdulilllah...dpt sorang cucu lagi kot..:)

Anonymous said...

dedi, confirm another cucu on the way :-). ETA late Jan 2010. Kot la sesama birthdate ngan atuk dia kannn..

dah terbentuk gender ke in 7 weeks ah? too late ke nak praktik the petua above? hik.

i'm hoping for a girl sebenarnya. but its ok kalau boy pun.

hopefully i am able to talk to my head to get rid of the nausea.. hehe

~ not so notti anymore ~

Treatment Shop said...

Thank you so much for sharing this blog. I enjoyed reading some of your posts.

anis said...

nak tanya camne nk bancuh air soda bicarbonate ngn air 2 ? x paham

Dili Tambayonk said...


thanks info nya..

lihat juga MY BLOG

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Holistic Followers

mindfulness

Loading...

Home..