"And He feeds me and quenches my thirst and when I fall sick then He (Allah) cures me" [Soorah Shu'araa: 80]


13.11.08

Carpal Tunnel Syndrome


Sesudah kita tengok penyakit plantar fasciitis yg terjadi pada kaki, jom kita tengok masalah perubatan pada bahagian tangan pula-'Carpal tunnel syndrome' (CTS)

CTS kerap terjadi pada org yg kerjanya menggunakan pergelangan tangan secara berulang-ulang dan berterusan cth: typist, tailor, carpenter, chatters (:)) dan lain-lain.

Apakah 'carpal tunnel'?

-Ianya laluan (terowong) sebesar ibu jari yang terletak pada tapak tangan dan dilalui oleh satu saraf penting (median nerve) yang menyarafi jari-jari tangan. Tekanan secara berlebihan dan berulang-ulang pada bahagian ini menyebabkan median nerve tersepit di dalam 'carpal tunnel' dan menghasilkan simptom spt kesakitan, kebas dan lemah tangan.

-Sila jumpa doktor jika ianya mengganggu aktiviti seharian anda spt tidur dan kerja

Carpal tunnel syndrome-ujian dan rawatan

Beberapa ujian klinikal akan dijalankan oleh doktor untuk mempastikan anda benar-benar mnyai masalah ni. Ujian saraf spt electromyogram dan nerve conduction study mungkin juga dilakukan.

Rawatan biasanya pada peringkat awal menggunakan ubat-ubatan penahan sakit spt NSAIDS dan anti-keradangan (steroids). Jika ini tidak berkesan, doktor yang berpengalaman boleh membuat satu suntikan steroid tepat ke bahagian 'carpal tunnel' ini.

Worst come to worst, kaedah pembedahan (carpal tunnel release) adalah jalan terakhir di mana saraf median yang tersepit akan di 'release'kan

Carpal tunnel syndrome-explained:



Langkah pencegahan:

1-Jgn bazirkan tenaga. Cth: ketuklah keyboard perlahan-lahan, bukan sampai nak tertanggal benda tu.:)

2-Ambil sedikit masa utk berehat (break). Disarankan setiap 15-20 minit, buat sedikit aktiviti regangan pada tangan

3- Perhatikan posisi tangan dan cara duduk. Sebaiknya keyboard berada paras siku atau rendah sedikit.

4-Jgn terlampau lama berada di tempat sejuk spt dlm aircond. anda mungkin boleh mengenakan 'fingerless gloves'

7 comments:

aku-ida said...

tailor???? sy tu .. isk isk .. byk nye la penyakit aku nih... eh pakcik... kalau tgn sy kebas2 mcm denyut2 especially time debar2 nape?? adakah tu punca hormon adrenalin???

pakcik said...

masa kita debar2, denyutan nadi jadi laju dan kuat sedikit. ni antaranya disebabkan aktiviti simpatetik hormon adrenalin.

kat tangan ada banyak tempat nadi, antaranya di bhgian dlm n luar pergelangan tangan pada lipatan siku.

so maybe normal je, ida.pakcik pun rasa cenggitu.:)

Aku-Ida said...

eh pakcik lagi satu.. wakakaka... rse ngilu2 di tapak tgn .mcm geli2 gitu... walaupon dalam keadaan normal... apakah itu... wakakaka sori pakcik daku mmg byk tnye

pakcik said...

most likely carpal tunnel syndrome (CTS). cik ida gi jumpa doktor klinik n tanya: 'doc, saya kena CTS ke?'

~ beaber ~ said...

more to occupational health nyer syndromme ..

tak semua doc/general practitioner yg ada buat diagnos mcm nie kan ?

good info to everybody ... ^_^

pakcik said...

that's rite, mr. beaber..

sometimes doc pun lupa..sbb bnyak sgt tengok kes batuk selsema..wakaka

~ beaber ~ said...

hew hew hew ...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Holistic Followers

mindfulness

Loading...

Home..