"And He feeds me and quenches my thirst and when I fall sick then He (Allah) cures me" [Soorah Shu'araa: 80]


2.4.08

Reiki

Reiki berasal dari istilah Jepun. (Rei=alam semesta, ki=tenaga). Jadi Reiki ialah sistem penyembuhan menggunakan tenaga alam semesta. reiki tidak besangkut- paut dgn mana2 agama, budaya kaum tertentu dan telah diterima di seluruh dunia. Tenaga alam semesta ini ada pada setiap orang, cuma ramai yang tidak tahu untuk menggunakan tenaga ini!


Reiki ditemui oleh Mikao Usui setelah beliau melakukan meditasi di Gunung Kurama selama 21 hari.



Pada hari ini Reiki telah diajar dengan begitu meluas termasuk di universiti2 sebagai satu cabang rawatan alternatif/komplementari. Terdapat banyak kajian2 saintifik yang telah memperakui keberkesanannya baik dari segi merawat masalah fizikal, mahupun emosi, mental dan spiritual (perawatan secara holistik)

Terdapat pelbagai cabang Reiki seperti Usui, Karuna, Crystal, Heart, Maori, Kundalini dsb. Sepanjang kajian saya, Kundalini reiki paling senang dipelajari dan dipraktikkan kerana ia tidak melibatkan simbol2 atau ritual tertentu.

Apakah penyakit2 yang boleh dirawat oleh Reiki?

Jika anda mengikuti posting saya sebelum ini, anda pasti sudah mengetahui, punca penyakit adalah berasal dari salah satu atau kombinasi 3 punca utama-minda, fizikal, spirit. Reiki boleh mengubati masalah minda dan spirit. jika kedua2 ini sudah sihat, maka fizikal pun akan turut sihat. Jadi secara umumnya, reiki boleh digunakan untuk merawat hampir kesemua jenis penyakit kronik-tetapi (jika perlu) mestilah dikombinasikan dengan ubat-ubatan juga, samada ubatan moden,komplementari atau tradisional

Bagaimanakah Reiki dipelajari?

Anda mestilah mempelajari Reiki dari Master-Master Reiki yang betauliah. Anda mesti mendapat attunement, barulah boleh mempraktikkan Reiki. Buat masa ini, jika ada yg berminat untuk belajar Reiki dengan murah dan mudah, sila klik di sini. Insya-Allah pada masa akan datang, saya juga akan membuka kelas pengajaran Reiki dan anda semua bolehlah hubungi saya!
jumpa lagi!

4 comments:

rizhan said...

cha...aku buat master 4 tahun kau buat kejap je...he he
anyway..interesting concept reiki...may be u can teach me later..
keep up the good work bro

dr hapizi said...

yupp bro...reiki tak perlukan masa yang lama utk menguasainya. ia juga tak perlukan ritual2,simbol tertentu,dan tak bercanggah dgn agama.

nak belajar? kena ada 'pengeras'nya..he..he..

rizhan said...

memang keras sokmo

Anonymous said...

ha'ah la dedi , very interesting..

fariz, nanti bila kita dah master, kita gi carik sharlinie nak?

lepas jumpa sharlinie, kita gi carik bakal bini mu pulok, kan dedi kan.. he he

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Holistic Followers

mindfulness

Loading...

Home..