"And He feeds me and quenches my thirst and when I fall sick then He (Allah) cures me" [Soorah Shu'araa: 80]


21.5.08

Insomnia-acupressure tips

Still can't fall asleep with the 'conservative' tips before?

Then you might want to try acupressure!

Press acupressure points as shown below about 1 minute each with your tip of finger.

Note: apply pumping (press-release-press-release) manner.








point#35.location: at the junction (crossing) of wrist-crease and line drawn between the ring and the little finger








point#51. location: just below lateral maleolus (buku lali luar).














point#56.location: at the centre of the forearm, 2 thumb-width from the wrist-crease








point#86.location: midway between 2 eye-brows










1 comment:

Anonymous said...

Salam dad,

I have been having this for quite many weeks now.

Go to bed say ay 11.30, then terjaga kul 2, toss n turn la sampai ke pukul 4 5 pagi.

Kalau terjaga kul 3, berjaga la lelap2 ayam sampai kul 6. Dah nak azan subuh, baru mata jd berat n nak tidur sgt2 rasa tanak bangun.

Menantu u kata, Allah sayang i, suh i bangun tahajjud. So buat la -tu pun kalau time rajin, kalau rasa tak takut.
Selalunya bila mula nak wudhuk je, tetiba rasa seram vullu tengkuk berdiri. Nak buat ibadat ni mmg memacam bisik yg ada ek.

Masalahnya ni bila gelap2 malam2 sunyi2 mcm tu selalunya rasa takut mcm2 fikiran yg dtg.

Rasa mcm ternampak2 jin kaki juntai dok atas wardrobe i la, rasa mcm bila i tunduk nak basuh muka, ada muka hantu kat cermin bilik air tu laa, terfikir antu mcm ju-on merayap keluar dari bawah katil laa.. hehe.. ja'at betul ek.

Kdg just terfikir hal kerja, terfikir sharlinie sian dia laa, mcm2 benda dtg dlm kepala masa tu.. tu yg dok frust takleh nak lelap tu.

Then menantu u kata lagi, well kalau takut bangun, zikir je ler dlm hati. Ok ok la i zikir.. but kejap je leh concentrate buat tu.. dah tu fikiran melilau entah memana ntah lagi.

Serious ni, i need to do something abt this sleeping disorder thingy; coz i end-up rasa dizzy and too tired and malas nak wake up each day. I really need nice-deep-sleeps – every night. Heh.
.. errr but well, not every night pun takpe.

I would also want to do acts of devotion to redeem myself gak; for Him and him too.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Holistic Followers

mindfulness

Loading...

Home..